Σμύρνη – Έφεσος – Κουσάντασι

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ημέρα 1

Σμύρνη
Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Καταγραφή στις λίστες επιβατών ( check –in) και έλεγχος διαβατηρίων ( ή ταυτοτήτων νέου τύπου). Επιβίβαση στο F/B «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ και στις 08.30 αναχώρηση προς Τσεσμέ . Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και άμεση επιβίβαση σε πούλμαν. Περνώντας από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό πριν το 1922, που διατηρεί ακόμα και σήμερα την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκντονική και τα Βουρλά, μία επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, άφιξη στην Σμύρνη μετά από περίπου 1 ώρα. Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Ξεκινώντας από το Κοκάργιαλί, την Καραντίνα (Ενόπη) και το Καρατάσι, φθάνουμε στην πλατεία Κονάκ, όπου θα δούμε το Ρολόι – σύμβολο της πόλης και το Κυβερνιτικό Μέγαρο με τα ιωνικά στοιχεία στην πρόσοψη του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Κατόπιν, θα περάσουμε μπροστά απο το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά (19ος αι.), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζήφράγκου στην περιοχή των νοσοκομείων. Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αιδινίου στην περιοχή της Πούντας, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα για να καταλήξουμε στην παραλία του νέου <<Και>>, όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, που στεγάζει ξανά, μετά από χρόνια το Ελληνικό Προξενείο.

Στην συνέχεια, περίπατο στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής, που κατακλείσθηκε στο 2ο και μισό του 19ου αιώνα από ελληνικούς και αρμένικους πληθυσμούς. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικία με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους. Ανάμεσα στις φράγκικες εκκλησίες και τα αρχοντικά, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότηα να συνθέσει μία εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Στην συνέχεια, επιβίβαση στο λεοφορείο και διασχίζοντας κάθετα τον παράλληλο προς την προκυμαία δρόμο (το Παραλλέλι των Σμυρνιών), θα περάσουμε μπροστά απο το κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας (υποκατάστημα του 1919) και το παλιό τελωνείο (έργο του Άιφελ). Κατόπιν, ανηφορίζουμε από την πλάτεία Κονάκ στους πρόποδες του όρους Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, διαδρομή που προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης. Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό, περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στην Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της πόλης. Εδώ ενθρονίστηκε το 2016 ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης. Το απόγευμα είναι ελεύθερο για να επισκεφθείτε το πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί, όπου βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι απο το 180 αιώνα. Αξίζει επίσης να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του Alsancak και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία της Σμύρνης (μία όμορφη ζώνη περιπάτου που εκτείνεται από το Alsancak έως το παλιό τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο – Konak Pier). Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2

Έφεσος – Κουσάντασι
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την Έφεσο, η οποία για περισσότερο από 1.000 χρόνια ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και μία απο τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης. Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο και πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας. Περιήγηση στην αρχαία πόλη, που η ίδρυση της ανάγεται στο 10ο αιώνα π.Χ. ως ιωνική αποικία. Τα κυριότερα μνημεία όμως, που σώζονται σήμερα, αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαική και την πρωτοχριστιανική περίοδο. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Βουλευτήριο, ο Ναός του Αδριανού, ο Ναός του Διομητιανού η οδός Κορήτων, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, τα Λουτρά, οι Αγορές και το Θέατρο, ένα απο τα μεγαλύτερα του αρχαίου Κόσμου (24.000 θεατές). Στην συνέχεια, περνώντας με το λεοφορείο από το σημείο που βρίσκονται τα απομεινάρια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του Κόσμου, φθάνουμε στο Σελτούκ (Παλαιά Έφεσος). Εδώ θα επισκεφθούμε τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος αποτραβήχτηκε στην κορυφή του κάστρου και έζησε εκεί, όπου και συνέγραψε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ο λόφος αυτός αποτέλεσε από νωρίς σημαντικό προσκύνημα, ως τόπος κοίμησης και ταφής του αγαπημένου Μαθητή του Χριστού. Αρχικά, κτίστηκε εκεί μία εκκλησία από τον Μεγάλο Κωσταντίνο, την οποία αντικατέστησε ο Ιουστιανός τον 6ο αιώνα με τη μεγαλοπρεπή Βασιλική, ερείπια της οποίας σ΄ψζονται ακόμα και σήμερα. Κατόπιν, αναχώρηση για το κοσμοπολίτικο Κουσάντασι. Ελεύθερος χρόνος και το απόγευμα αναχώρηση για το λιμάνι του Τσεσμέ, όπου θα φθάσουμε μετά από 2 ώρες περίπου. Επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση προς Χίο στις 19.00.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Εισιτήρια πλοίου Χίο – Τσεσμέ – Χίο. (και λιμενικός φόρος 2€ κατ’ άτομο)
Πούλμαν καινούριο & κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
1 διανυκτέρευση σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4* στη Σμύρνη με πρωινό και δείπνο
Τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια
Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα

Η εκδρομή στην Τουρκία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαβατήρια με ελάχιστη ισχύ 3 μηνών ή με αστυνομικές ταυτότητες σε καλή κατάσταση και όχι εκδοθείσες πριν το 2008

Τιμή

Τιμή κατ΄άτομο: 115€ Σε Δίκλινο (Επιβάρυνση μονόκλινου: 20 €)
Παιδικό ( 7-12 χρονών): 70 € ( σε τρίκλινο δωμάτιο μαζί με τους γονείς)

Πού;

Σμύρνη

Σφηνωμένη στο βάθος ενός μακρόστενου κόλπου, είναι μια γοητευτική παραθαλάσσια πόλη της Μικράς Ασίας με...

Επικοινωνήστε!