Βενετία

Η Βενετία είναι από τους πιο επισκέψιμους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, γεμάτη τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου. Θεωρείται από τους σημαντικότερους προορισμούς της εποχής μας. Μια μοναδική πόλη με 116 νησιά, αρχαία ιστορία και ατελείωτες οδούς, προσελκύει σταθερή ροή τουριστών από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι οποίοι, προσελκύονται από την εμπνευσμένη αρχιτεκτονική της και τα μυστικιστικά κανάλια. Βρίσκεται στη μέση μιας λίμνης και η πόλη διαμελίζεται από περίπου 105 κανάλια. Έτσι το κύριο μέσο μεταφοράς εκτός από το περπάτημα είναι οι βάρκες. Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι μοναδική καθώς συνδυάζει το ενετικό – γοτθικό στυλ που είναι μία μίξη γοτθικού και βυζαντινού ρυθμού.

Η Βενετία είναι ένας λαβύρινθος μικροσκοπικών λιθόστρωτων αυλών και σοκακιών, που συνδέονται με τοξωτά γεφύρια και περιβάλλεται από “osterias” (μπάρ), παραδοσιακές τρατορίες και τουριστικά καταστήματα. Αλλά η πραγματική έλξη της Βενετίας βρίσκεται στις μοναδικές πλωτές οδούς της και τη μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τους γονδολιέρηδες εν ώρα εργασίας.

Από τον 12ο αιώνα, η Βενετία έχει χωριστεί σε έξι sesteri (περιφέρειες) με το Μεγάλο Κανάλι να τις χωρίζει σε τρεις σε κάθε όχθη. Λίγο πιο μακριά είναι το Lido. Η κεντρική sestiere του San Marco κυριαρχείται από τη Βασιλική του San Marco και τη Γέφυρα Ριάλτο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ακριβά καταστήματα και μαγαζιά με τουριστικά μπιχλιμπίδια. Ακριβώς βόρεια από το σταθμό του τρένου είναι το Cannaregio, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού. Εκεί υπάρχουν φθηνότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το Castello, δίπλα στο San Marco, έχει πρώτης τάξεως ξενοδοχεία, αλλά εκτείνεται ανατολικά μέχρι το λιγότερο πυκνοκατοικημένο και λιγότερο ακριβό Arsenale. Αυτή η περιοχή στεγάζει επίσης το Giardini, ένας από τους κύριους χώρους διεξαγωγής του διάσημου διεθνές φεστιβάλ Μπιενάλε. Βορειοδυτικά του Rialto San Polo, διάσημο για τη σημαντική εκκλησία Santa Maria dei Frari και το Scuola di San Rocco, γνωστή για τη συλλογή ζωγραφικής του Tintoretto. Το Santa Croce, βόρεια της περιοχής San Polo και απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό είναι το λιγότερο επισκέψιμο τμήμα της Βενετίας και ίσως κρύβει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Εκτείνεται μέχρι τη Piazzale Roma με την όμορφη Campo San Giacomo dell’Orio στο κέντρο της. Το Dorsoduro είναι το σπίτι των διάσημων γκαλερί Accademia και Peggy Guggenheim και, πιο πρόσφατα, του Ιδρύματος François Pinault – Punta della Dogana. Η δημοφιλής Campo Santa Margherita, μια πλατεία γεμάτη με μπαρ και εστιατόρια κάνουν τη περιοχή μία από της αγαπημένες μεταξύ των ταξιδιωτών. Επίσης, μέρος του Dorsoduro είναι το La Giudeccca που απέχει μια σύντομη βόλτα με το βαπορέτο στο Μεγάλο Κανάλι από την Piazza San Marco. Είναι πιο γνωστό για το ξενοδοχείο Cipriani.

Οι ταξιδιώτες που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τα πλήθη των τουριστών για μία μέρα χαλάρωσης μπορούν να κατευθυνθούν στο Lido di Venezia. Με τις αμμώδεις παραλίες και τα ξενοδοχεία-θέρετρα, προσφέρει μια ανάπαυλα από τα πλήθη που κατακλύζουν την Βενετία. Είναι επίσης η μόνη περιοχή στη Βενετία, που επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και ποδηλάτων.