Τουρκία

Με σημαντικές αντιθέσεις να χαρακτηρίζουν τις διάφορες περιοχές της, τόσο ως προς την κουλτούρα και την ιστορία, όσο και ως προς το κλίμα και τις εικόνες, η Τουρκία αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό και μάλιστα με καλή ισορροπία μεταξύ προσφερόμενων υπηρεσιών και τιμών.

Το βασικό τμήμα της χώρας συγκροτείται από την χερσόνησο της Ανατολίας ή Μικρά Ασία, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές στον κόσμο, η οποία μάλιστα κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και στη συνέχεια διασπάστηκε από την τοπική κυριαρχία ελληνιστικών βασιλείων και έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη αυτής της μεγάλης χώρας, που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς είναι τα παρακάτω.

1. Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα ζωντανό μείγμα πολλών πολιτισμών, τόσο λόγω της θέσης της (βρίσκεται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώνοντας τις δύο ηπείρους με τα Στενά του Βοσπόρου), όσο και εξαιτίας της πολυτάραχης ιστορίας της. Είναι το κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας και μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η Αγία Σοφία για παράδειγμα, ήταν μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. Θα εντοπίσετε ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική αρχιτεκτονική σε διάφορα σημεία στην πόλη. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (Eminönü και Fatih), την περιοχή του Beyoğlu με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Üsküdar μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

2. Goreme- Καππαδοκία

Πρόκειται για μια μικρή πόλη, κυριολεκτικά λαξευμένη σε ηφαιστειακό βράχο, η οποία αποτελεί την πύλη προς το Εθνικό Πάρκο Goreme, ένα εκπληκτικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με εκκλησίες-σπηλιές που υπάρχουν από τον 10ο και τον 11ο αιώνα. Το πάρκο είναι γνωστό και για τους ιδιαίτερους, βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν με καμινάδες και αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα. Σήμερα, το όνομα Καππαδοκία αναφέρεται στην περιοχή γύρω από την κοιλάδα της μικρής πόλης, νοτιοανατολικά της τουρκικής πρωτεύουσας, Άγκυρας.

4. Έφεσος

Αυτή η αρχαία πόλη είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά ερείπια στον κόσμο και φιλοξενεί πολυάριθμα ιστορικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Ναού της Αρτέμιδος και της Βιβλιοθήκης Κέλσου. Η Έφεσος είναι μια ιστορική πόλη στη δυτική Τουρκία, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις του κόσμου, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Η αρχαία Βιβλιοθήκη του Κέλσου, που ιδρύθηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Εφέσου. Η πρόσοψη της βιβλιοθήκης είναι διακοσμημένη με όμορφα γλυπτά και γλυπτά, και η δομή είναι ένα μνημείο της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Οι επισκέπτες στην Έφεσο μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τους ιστορικούς δρόμους και τις δομές, οραματιζόμενοι τη ζωή σε αυτή τη ζωντανή πόλη πριν από περισσότερα από 2,000 χρόνια.

5. Izmir – Σμύρνη

Η Σμύρνη βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Τουρκίας και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η πανέμορφη παραλιακή της, η πλούσια ιστορία και η ζωντανή της ατμόσφαιρα την καθιστούν έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Τουρκία. Από τις αρχαιότερες πόλεις της Μεσογείου, σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε από τον Θησέα ή από την Αμαζόνα Σμύρνη. Η σημερινή Ιζμίρ, κάνει αναδρομή πίσω στον χρόνο στη Ρωμαϊκή Αγορά ενώ αποθεώνει τα trends στις μπουτίκ του Αλσαντσάκ.Με πυξίδα τον Πύργο του Ρολογιού στην πλατεία Κονάκ, περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο της αγοράς Κεμέραλτι χαζεύοντας αντίκες κι ασημικά. Αναζητήστε τα ίχνη της λαμπρής ελληνικής παρουσίας στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου με τους ιωνικούς κίονες στην πρόσοψη, σήμερα λύκειο Ατατούρκ. Κάντε τώρα κράτηση για τη Σμύρνη και ταξιδέψτε στο χθες και το σήμερα του λίκνου της Ιωνίας.