Πράγα

Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα. Καλύπτει 500 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο. Η Πράγα με την εξέλιξη της, τον ζήλο της για πρόοδο και με κληρονομιά που συνδυάζει μοναδική αρχιτεκτονική και πολιτικές αναταραχές του παρελθόντος, έχει μεταμορφωθεί σε μία κοσμοπολίτικη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συνάμα όμως διατηρεί την εκθαμβωτική ιστορική ομορφιά της.

Το κάστρο Χρατσάνι ή αλλιώς Καστρούπολη από την μια και το ιστορικό κέντρο από την άλλη, είναι αποδείξεις ακμής και δόξας που γνώρισε η πόλη. Η λουτρόπολη του Κάρλοβι Βάρι με τις ιαματικές πηγές της ή το μεσαιωνικό Τσέσκυ Κρούμλοβ που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO , κάνουν αναδρομή σε άλλες εποχές. Στις μέρες μας η Πράγα προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες, με μια σειρά ολοένα αυξανόμενων, επιλογών από μοντέρνα πολυτελή ξενοδοχεία, σύγχρονα εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και διασκεδάσεις. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παρακάτω:

  • Αστρονομικό ρολόι: Στην Παλιά Πόλη προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου ιδίως στις ακέραιες ώρες. Τότε, στα μικρά παράθυρα πάνω από τις πλάκες του και συμμετρικά ως προς μια ανάγλυφη μορφή ενός αγγέλου, τα παραθυρόφυλλα ανοίγουν και εμφανίζονται οι μορφές των ισάριθμων με τις ώρες των Αγίων Αποστόλων. Δεξιά και αριστερά του ρολογιού υπάρχουν μηχανικές φιγούρε. Ο θάνατος και ένας Τούρκος δεξιά, η ματαιοδοξία και η απληστία αριστερά, ενώ στο κέντρο είναι η γη και τρία διαφορετικά χρώματα που συμβολίζουν την ημέρα (μπλε), τη νύχτα (μαύρο), το πρωί και το απόγευμα (καφέ).
  • Γέφυρα του Καρόλου: Η εντυπωσιακή γέφυρα και βασικό αξιοθέατο της Πράγας συνδέει την Παλιά Πόλη με τη Μάλα Στράνα. Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε το 1357, υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου Δ’, ενώ ολοκληρώθηκε στην αρχή του 15ου αιώνα. Εχει μήκος 516 μ. και σχεδόν 10 μ. πλάτος, είναι αψιδωτή και διακοσμείται με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.
  • Μάλα Στράνα: Μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Πράγας, η Μάλα Στράνα, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Μολδάβα. Η ονομασία της σημαίνει «μικρό μέρος», αλλά αποδίδεται καλύτερα ως «μικρή πόλη», καθώς πρόκειται για ένα μικρό μέρος στην αριστερή όχθη του ποταμού, κάτω από το Κάστρο. Σε αυτήν τη γειτονιά γεννήθηκε και έζησε ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Γιαν Νερούντα, το όνομα του οποίου δόθηκε στον δρόμο της κατοικίας του. Κατά την παραμονή σας στην Πράγα απολαύστε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα.
  • Μαύρο Θέατρο: Παρακολουθήστε μια παράσταση Μαύρου Θεάτρου, από τα δημοφιλέστερα θεάματα στην Πράγα, τον τόπο όπου γεννήθηκε αυτό το είδος τέχνης.
  • Αξίζουν την προσοχή σας το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Κεντρική Ευρώπη, η πλατεία Βενσεσλάβ (Václavské namesti), η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μέγαρο Φιλαρμονικής, η οικία-μουσείο του Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα , το Κινούμενο Κτίριο στη Νέα Πόλη, γνωστό και ως Fred & Ginger