Μόναχο

Η καρδιά της Βαυαρίας. Βρίσκεται στα νότια της Γερμανίας, η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Isar ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Δούναβη . Το όνομα της προέρχεται από τον παλαιό γερμανικό όρο Munichen, που σημαίνει “από τους μοναχούς”. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Είναι το σπίτι σε μεγάλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας αλλά και έδρα σπουδαίων πολιτιστικών έργων. Τα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν εδώ στην περίοδο του μπαρόκ και του ροκοκό εξισώνονται με τα αντίστοιχα ιταλικά και γαλλικά. Επιπλέον, τον 19ο αιώνα η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται στο πνεύμα του νεοκλασικισμού και στα τέλη του ίδιου αιώνα κέρδισε το παρατσούκλι “Izar’s Athens” όταν η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου ήταν από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Το Μόναχο είναι κάθε χρόνο πολύ ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να ζει κανείς, ένα από τα ωραιότερα και πιο καλά δομημένα μέρη της κεντρικής Ευρώπης. Τεράστιοι ποδηλατοδρόμοι, όμορφοι πεζόδρομοι στολισμένοι με ολάνθιστες ζαρντινιέρες και καταπράσινα πάρκα. Ο ποταμός Isar να κυλά πλάι σε ιστορικά κτήρια και μία από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης. Λίγο πιο εκεί γυάλινα πανύψηλα κτήρια που στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας.

Ταξιδεύοντας στο Μόναχο θα δείτε να αντικατοπτρίζεται σχεδόν σε κάθε πλευρά της βαυαρικής πρωτεύουσας αυτή η απαράμιλλη ποιότητα ζωής για την οποία όλοι μιλάνε, λες και ολόκληρη η πόλη έχει φτιαχτεί για να κάνει τη ζωή των κατοίκων της πιο όμορφη, πιο εύκολη, πιο πρακτική, πιο ασφαλή. Από την κουκλίστικη παλιά πόλη, με τη παμπάλαια και εντυπωσιακή πλατεία Marienplatz, εκεί όπου θα δείτε να περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι σας το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, το ρολόι Glockenspiel, μέχρι τις εξοχές γύρω από την πόλη με το μεγαλειώδες κάστρο Νeuschwanstein, το Μόναχο μάλλον έχει βγει όντως από παραμύθι του χθες, αλλά και του σήμερα.