Μπρίζ

Η παραμυθένια αυτή πόλη, είναι μία από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν χρειάζονται ούτε δύο λεπτά για να σε μαγνητίσει. Η Μπρίζ  βρίσκεται στην Φλάνδρα του Βελγίου. Είναι μάλιστα η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Φλάνδρας. Το όνομα της πόλης πιθανόν προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη για τη γέφυρα «brucge». Οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 120.000 και μόνο 20.000 από αυτούς ζουν στο κέντρο της πόλης.

Η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη, έχει σπάνια ομορφιά και είναι ακριβώς όπως θα φανταζόσασταν μια μεσαιωνική πόλη κι ακόμη πιο ονειρεμένη. Λιθόστρωτα δρομάκια, πανέμορφα κανάλια, πέτρινα γεφυράκια, λίμνες µε λευκούς κύκνους, γραφικά σπίτια, αλλά και όμορφα εστιατόρια, μαγαζιά και τουριστικά αξιοθέατα διαφύλαξαν καλά τη γοητεία της πόλης από την καταστροφή που ισοπέδωσε ένα µμεγάλο μέρος του Βελγίου κατά τη διάρκεια των πολέμων του 20ού αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα αξιοθέατα της Μπρίζ είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι: Η βασιλική του Ιερού Αίματος (Heilig-Bloedbasiliek), το σύγχρονο μέγαρο συναυλιών (Concertgebouw) και το μουσείο Groeningemuseum, με την συλλογή μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης τέχνης. Το Δημαρχείο της Μπρίζ στην πλατεία Μπουρχ (Burg), το Δικαστικό Μέγαρο (Provinciaal Hof) αλλά και ο ναός “της Παναγίας μας” αποτελούν τα διαμάντια της πόλης.